Bilimadamları Şimdi Evrenin Kendi Bilinci Olabileceğine İnanıyorlar

Bilimadamlarının “panpsişizm” dedikleri yeni bir bilimsel konsept yakın zamanda gün ışığına çıktı. Panpsişizm,  evrenin bir bilince sahip olabileceğini söylüyor, ki bu her şeyi değiştirebilir.

Bilim adamları, oldukça uzun bir süredir evreni anlamaya çalışıyorlar, nereden geldi ve biz neden buradayız? Ancak bugüne kadar yetersiz kaldılar. Bu düşünceden sorumlu olan bilimadamı Gregory Matloff ve en hafif deyimiyle onun fikirleri şok edici.

New York City College of Technology'de fizikçi olan Matloff'un yakın zamanda yayınlanan makalesine göre, insanlar madde ve ruh olarak evrenin geri kalanına benzer şekilde olabilirler. Fütürizm, bir "proto-bilinç alanının" tüm uzay boyunca uzanabileceğini bildirdi. Temel olarak, en basit terimle tüm kozmos kendisinin bilincinde olabilir.

Panpsişizmin bir diğer destekçisi de  Allen Institute for Brain Science’tan Christof Koch’tur. Koch biyolojik organizmaların bilinçli olduğunu söylüyor, çünkü yeni bir duruma yaklaştıklarında kötü bir durumu önlemek için davranışlarını değiştirebiliyorlar. Bu görüş nedeniyle, bir varlığın gösterdiği bilinç düzeyini ölçüp ölçmeyeceğini görmek istiyor.
Bunu başarmak için, bilginin ikisi arasında kaynaşmış, entegre edilmiş bir sistem gibi akıp akmadığını görmek için iki farenin beyinlerini birbirine bağladığı bir deney de dahil olmak üzere bir dizi deneyler yapacak.

Koch “Bilinçle ilgili sahip olduğumuz tek hakim teori, bunun karmaşıklıkla ilgili olduğunu söylüyor – bir sistemin kendi durumuna göre hareket etme ve kendi kaderini belirleme becerisine sahip olması”nı savunuyor. “Teori, çok basit sistemlere geçebileceğini belirtiyor. İlke olarak, biyolojik ya da organik olmayan bazı tamamen fiziksel sistemler de bilinçli olabilir.”

Mevcut haliyle panpsişizm sadece deneysel aşamadadır. Bununla birlikte, eğer bilim adamları teorilerini ispatlayabilirlerse bu bilim dünyasını kendi merkezinden sallayabilir. Siz ne düşünüyorsunuz; evren bilinçli mi?

Çeviri: Tuğba Oksal

Yazının orijinali için:
http://awarenessact.com/scientists-now-believe-the-universe-itself-may-be-conscious/?=ewao

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder