Olumlu Düşünce Sizde Işe Yaramıyor Mu?

Olumlu düşünce konusunda bir sürü kitap okuyup eğitimlere katılıp olumlamalarla hayatınızı değiştirmeye çalıştınız ve işe yaramadı mı? Bu konuda Gary Douglas'la yapılan ve FrankiHobson.com sitesinde yayınlanan bu röportajı okumanızı tavsiye ederim...


Olumlu Düşünce Sizde Işe Yaramıyor Mu? Hayatınızı Pozitif Anlamda Değiştirmeniz Için 4 Araç...

Eğer olumlu düşünceden istediğiniz faydayı sağlayamıyorsanız, bu 4 araç hayatınızı pozitif anlamda değiştirecek, diyor en çok satan yazarlardan ve olumlu düşünce şüphecisi Gary Douglas.

Uluslararası konuşmacı ve küresel topluluk Access Consciousness’ın kurucusu Gary’nin, olumlu düşünce sanatı konusunda ustalaşmak için mücadele verenlere bir mesajı var; “Bu nadiren işe yarar” diyerek uyarıyor.

Gary’ye göre, 1952’de Norman Vincent Peale, The Power of Positive Thinking by Rev. kitabının ilk basımından beri, toplum, eğer biz hayal edersek hayatın daha mutlu yaşanılabilir olacağı fikriyle bombardımana uğruyor. Ancak, Gary yapılan son çalışmaların pozitif düşünce konusunda yeni gerçekleri ortaya çıkardığını açıklıyor; "Nadiren işe yarar ve aslında utanç ve çaresizlik duygularını arttırırlar.".

Gary Douglas, “Pozitif düşünce konusunda çok fazla şey yazıldı ama çok fazla çaba sarfedilmesi gerekiyor ve çoğunlukla çok az sonuç veriyor.” diyor.

Bu perspektif, yapılan bilimsel araştırmalarla da destekleniyor; sonuçlar pozitif düşüncenin, bireylerin hayallerini gerçekleştirmelerinde ve başarılı olmalarında ya çok az etkisi olduğu ya da hiç etkisi olmadığını gösteriyor. New York Üniversitesi’nden Psikolog Gabriele Oettingen, yıllar süren çalışmalarının sonunda olumlu düşüncesinin aslında kişilerin hedeflerine ulaşmalarına engel olduğu sonuca vardı.

Douglas’a göre en büyük sorun, birçok bireyin pozitif düşünceyi hayattaki sorunların kesin çözümü olarak görmesi ve bunun sonucu olarak da kişilerin kendilerini bir şekilde başarısız kabul etmeleri. “Çoğunlukla, pozitif düşünce konusunda çok sıkı çalışırsanız ve hayatınız istediğiniz şekilde değişmezse mutlaka sizde bir sorun olduğuna karar veriyorsunuz.” diyor. “Ama eğer pozitif düşünce ve olumlamalar sizde işe yaramadıysa yalnız değilsiniz. Ve sizde hiçbir sorun yok!”.

Pozitif düşünce yerine Douglas, pozitif değişim bir araya getirdiği uzun soluklu ve çok daha etkili olduğuna inandığı dört pratik araç sunuyor:

1. Seçmek. Yapmak Değil!
“Pozitif düşünmeye odaklanan çoğu modalite tamamen “yapmak”la ilgilidir; şunu yapmalısın, bunu yapmalısın. Tamamen çaba, sıkı çalışma ve irade gücüyle ilgilidir. Hiç kimse bunu uzun süre yapamaz!” diyor Douglas.

Bunun yerine, görev icabı yapmaktansa insanları hayatta her şeyin bir seçim olduğunu anlamaları ve kendileri için işe yarayan şeyleri seçmek için güçlenmeye teşvik ediyor.

2. Bırakmak. Üstesinden Gelmek Değil!
Gary, “Pozitif düşünce işe yaramıyor, çünkü yaptığınız şey, pozitif olumlamaları kullanarak halihazırda kendinizle ilgili sahip olduğunuz negatif bakış açısının üstesinden gelmeye çalışmak.” diye açıklıyor. “Hayatınızı, bakış açınız yaratır. Eğer kendinizle ilgili negatif bakış açılarınız varsa ve farklı bir realite istiyorsanız bakış açılarınızı değiştirmelisiniz.”.

Ve gün boyunca fark ettiğiniz her bakış açınız için 3-10 kere “İlginç bakış açısı. Bu bakış açısı bende var.” demenizi tavsiye ediyor. Bunu yaparken bakış açınız kademeli olarak değerini kaybedecek, kendinizi hafif hissetmeye başlayacaksınız. Bu yolla mevcut bakış açınız sizin için “gerçek ve değerli” olmaktan çıkacak ve sadece ilginç olarak kalacak. Ondan sonra farklı bir seçim yapabileceksiniz.

3. Düşünceleri Serbest Bırakmak. Onları Değiştirmek Değil!

Gary, deneyimlediğiniz duygu, düşünce ve hislerin % 98’inin gerçekte size ait olmadığını söyleyerek devam ediyor. “Bizler, etrafındaki herkesten duygu, düşünce ve hisleri toplayan psişik radyolar gibiyiz. Bu, aklımızdan geçen neredeyse bütün düşüncelerimizin bize ait olmadığı anlamına gelir.” diyor. “Pozitif düşünce denemelerinizin işe yaramamasına şaşmalı. Siz, size ait olmayan duygu, düşünce ve hisleri düzeltmeye çalışıyorsunuz!”.

Başkalarının düşünce ve duygularından kendinizi arındırmanız için Gary, gün içerisinde her duygu ve düşünce için “Bu kime ait?” sorusunu kullanmanızı tavsiye ediyor. Bu soruyu sorduğunuzda hafif hissediyorsanız o duygu, düşünce ve hisler hiç sizin olmamış demektir. Basitçe “Kaynağına geri gönderiyorum” deyin ve neşenin ortaya çıktığını fark edin.

4. Soru Sorun. Olumla Değil!

“Olumlamalarla ilgili olan şey, kararlara ve sonuçlara dayalı olmasıdır. Siz, sizinle ilgili neyin yanlış olduğuna ve değişmesi gerektiğine karar verdiniz; belli bir pozitif düşüncenin cevap olduğu sonuca vardınız. Kararlar ve sonuçlar yeni olasılıkların ortaya çıkmasına engel olurlar, çünkü bilişsel zihniniz sadece bildiği şeyleri tanımlayabilir.” diye açıklıyor Douglas.

Zihninizin halihazırda bildiklerinin ötesine geçebilmek için Douglas, değişmesini istediğiniz her şey için sorular sormanızı tavsiye ediyor; Bu nedir? Bununla ne yapabilirim? Bunu değiştirebilir miyim? Nasıl değiştirebilirim?

Ve “Bu dört soru, size hayatta her şeyden daha iyi hizmet edecek.” diye ekliyor.

Hakkında: En çok satanlar yazarı, uluslararası konuşmacı ve tanınan fasilitatör Gary Douglas kişisel değişim konusundaki eşsiz bakış açısıyla dünya çapında tanınıyor. 20 yıl önce Access Consciousness® olarak bilinen transformasyonal yaşam değiştiren bir takım araç ve proseslerin öncülüğünü yaptı. Bu öncü araçlar tüm dünyada binlerce insanın hayatını değiştirdi. Çalışmaları 47 ülkede 2.000 eğitmenle dünyaya yayıldı. Bu basit ama etkili araçlar, her yaştan ve her kesimden insanların, kendilerini dolu dolu bir hayat yaşamaktan alıkoyan limitlerini ortadan kaldırmalarına yardım ediyor.

Çeviri Tuğba Oksal
Fotoğraf Katie Tegtmeyer


Röportajın orijinalini burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder